KUNST KURERER IKKEMEN DEN KAN HELBREDE
Mennesker har brug for mening. Det gælder i alle aspekter af livet. Det gælder, når vi er raske, men det gælder bestemt også, når vi er syge. Vi har ikke blot brug for at holde den biologiske maskine i gang for at kunne leve. Kunsten hører til på hospitaler fordi menneskelig sundhed handler om andet og mere end om at være fri af sygdom; sundhed handler ikke bare om at være i live, men også om at leve et meningsfuldt og godt liv.
Det betyder naturligvis ikke, at kunsten skal erstatte traditionel medicinsk behandling. Hvis man bliver syg af kræft, tager man ikke på kunstmuseum. Man tager til læge. Når projektet kunst og livskraft insisterer på at invitere kunsten indenfor på hospitaler, så handler det ikke om at erstatte eller afvise den moderne sundhedsvidenskabs evidensbaserede tilgang til sundhed og sygdom. Som sociologen Anette Stenslund har sagt, bliver et kunstværk aldrig til en pille. Men kunsten hører alligevel til på et hospital, for når vi er syge, har vi brug for mere end bare piller.
Pointen er, at man sagtens have det forfærdeligt, selv om man ikke er syg, og man kan også være ganske sund, selv om man lever i en krop, der er tæppebombet af diagnoser. Meget af dette har med den mentale del af livet at gøre. Som redaktøren af tidsskriftet British Medical Journal Richard Smith argumenterede for i 2002, har kunsten evnen til at højne vores mentale velbefindende. På den måde kan kunsten fremme menneskers sundhed på en måde, som ikke nødvendigvis fjerner sygdom, men som derimod gør noget andet, der er mindst lige så vigtigt: Den skaber mening i tilværelsen.
01